Witam.posiadam octavie z 2001 r. i mam jak mi sie wydaje banalny problem.przestał brzeczeć sygnał przy włączonych światłach i otwartych drzwiach,nawet gdy kluczyk jest w stacyjce problem nie znika,nie jest to dla mnie duży kłopot gdyby nie to że w dzień zdarza mi się zapomnieć o wyłączeniu świateł.w serwisie na compie nic nie wskazało.może ktoś wie co z tym zrobić? wielkie dzięki z góry.
mam ten sam problem tyle ze u mnie zepsuł sie tylko od strony kierowcy mam zamiar kupic taki brzęczek i go zamostować pod włącznik świateł to koszt około 20 zł jak byłem w serwisie to chcieli wymienic mi cały zamek w drzwiach za chyba 250 zł,ale jakby mial ktos lepszy pomysł na zreperowanie tego to będę wdzięczny
Witam, z tego co pamietam za sprawą stoi tzw. wyłącznik krańcowy, typowa usterkach w naszych autach. MIałem ten problem już chyba dwukrotnie. Ceny nowego nie pamiętam ale nie jest to najtańsza sprawa (u mnie wymiana na gwarancji). Poszukaj na forum może coś więcej znajdziesz. Zawsze możesz jezdzic, sprawa komfortu
Gdyby użyć szukajki, to udłoby się samemu dowiedzieć o co chodzi.
Zepsuty jest mikroprzełącznik (micro-switch) zamka drzwi.
Naprawa polega na:
1. Wymianie całego zamka;
2. Wymianie mikroprzełącznika;
3. Regeneracji mikroprzełącznika.
W każdym przypadku zamek należy wymontować z drzwi i po wybraniu opcji 1,2 lub 3 ponownie zamontować. Sprawa niby prosta, ale dla kogoś kto robi to po raz pierwszy trochę czasochłonna.
Nie jest łatwa naprawa ,czy regeneracja tego mikrostyku (a właściwie nie tyle łatwa co trwała).Kup na allegro odpowiedni zamek (VW) za ok 80-100zł i zapomnisz o sprawie ,a tak długo ci będzie się ten mikrostyk przypominał.
Zwróć tylko uwagę na rodzaj zamka (jest wiele typów i sterowan do nich). :wink:
Zwróć uwagę na stronę (które drzwi),sposób sterowania (najlepiej mieć go wymontowany i porównać) Proponuję Ci giełdę w Rzeszowie ,tam napewno kupisz taniej.Ja kupiłem nówkę za 100zł i jest spokój. :wink:
[inline:Zamek-mikrospinac42.jpg]
Častá závada je, že odjede mikrospínačdveří. A při otevření dveří nám nesvítí interiérové světlo. A nepípají světla, když jsou zapnutá... a nejde zavřít auto zevnitř
Koszt takiego mikroprzełącznika ok. 11zł w www.tme.pl
Miałem podobny problem. U mnie wystarczyło psiknąć takim guwienkiem do świec jakis autoelktryk czy coś nie mam głowy do nazw ( oczywiscie zrobił to mój mech. i psikał w kostkę przy drzwiach) do tej pory jest OK (3 lata}
Miałem podobny problem. U mnie wystarczyło psiknąć takim guwienkiem do świec jakis autoelktryk czy coś nie mam głowy do nazw ( oczywiscie zrobił to mój mech. i psikał w kostkę przy drzwiach) do tej pory jest OK (3 lata}
Komentarz